Cum sa scapi de timiditate pentru totdeauna

Timiditatea este o problema reala a unui numar mare de persoane din societatea noastra. Din pacate, timiditatea poate sa "rupa" un om de cei din jur, il poate face sa adopte vicii destul de neplacute si chiar sa intre in depresie.

Conform informatiilor prezente pe site-ul timiditate.ro, timiditatea nu este o boala, ci este o problema psihologica ce poate sa fie rezolvata intr-un timp foarte scurt. Daca vrei sa scapi de timiditate pentru totdeauna este bine sa te focusezi pe acest lucru si sa urmezi o serie de pasi.

Fa-ti o lista cu toate lucrurile care iti provoaca anxietate. Un prim pas pentru a scapa de timiditate este sa recunosti ca ai o problema. Odata ce ai recunoscut, este bine sa pui pe hartie toate elementele care duc la acea problema. Astfel, incearca sa faci o lista cu situatiile care provoaca timiditate, cum ar fi returnarea unui obiect cumparat la un magazin, abordarea unei persoane necunoscute pe strada sau alte astfel de actiuni care te fac sa te inrosesti. 

Daca ai lista, tot ceea ce ai de facut este sa pui fiecare activitate in ordine, in functie de dificultate si sa te fortezi sa duci la bun sfarsit fiecare punct. Chiar daca nu vei reusi sa faci toate punctele, un pas foarte important este faptul ca incerci, iar rezultatele vor fi vazute, fara doar si poate.

O solutie ideala pentru a scapa de timiditate este aceea de a te expune in public pentru a putea exprima ceva. Spre exemplu, poti iesi in fata clasei, daca inca esti elev sau student si poti comunica cu colegii tai. Cel mai probabil vei avea probleme, te vei balbai, te vei inrosi si nu vei putea sa duci discutia la bun sfarsit, insa vei descoperi ca nu exista consecinte la o astfel de situatie.

Odata ce ai ajuns in fata unor oameni pentru a vorbi cu el, poti plusa si poti face o mica gafa intentionat. De regula, persoanele timide se pierd total in momentul in care fac o gafa, insa daca este una intentionata, s-ar putea sa realizezi ca nimeni nu te omoara pentru ea. Fii primul care rade dupa ce ai facut gafa si evita sa te fastacesti. Umorul te face sa treci peste orice si iti da o multime de " puteri" pentru a scapa de timiditate.

Practic, pentru a scapa de timiditate ai nevoie de lucruri cat se poate de simple, iar primul lucru este acela de a avea curaj sa pleci de undeva. Prin exercitiu, timiditatea poate fi corectata, la fel cum prin exercitiu un muschi poate sa fie lucrat si poate sa fie marit. 

Daca simti ca nu te descurci de unul singur, o solutie ar fi sa iti unesti fortele cu o alta persoana timida pentru a duce amandoi la bun sfarsit un plan de a scapa de timiditate sau, in cea mai extrema situatie, sa apelezi la un psiholog, care cu siguranta te poate ajuta.

timiditate dezvoltare personala psihologie