La inceput de an, un nou studiu atesta eficienta tigarii electronice

Incepand cu anul 2003, anul inventarii tigarii electronice de catre Hon Lik, aceasta s-a dovedit cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat, depasind cu mult rezultatele pe care le au plasturii, inhalatoarele sau gumele cu nicotina. Insa, ca orice metoda moderna de a trata un viciu, unele organizatii  au incercat sa convinga oamenii ca tigara electronica este mai daunatoare decat fumatul traditional, din diverse motive economice. 

Daca doar anul trecut au fost facute peste 200 de cercetari stiintifice despre tigara electronica si efectele acesteia, unul inclusiv in Romania, iata ca nou an, desi la inceput, scoate la iveala un alt experiment. Nicotine & Tobacco Research Journal confirma ca metodele alternative de consum al nicotinei contribuie semnificativ la succesul unui fumator de a renunta la viciu, utilizarea  de tigara electronica fiind considerata cea mai eficienta metoda.


Cum s-a desfasurat cercetarea

Pentru inceput, a fost ales un esantion de 20 de pacienti, carora li s-au oferit metode alternative de administrare a nicotinei, in paralel cu tigarile clasice. Dupa 2 luni de experiment, cercetatorii au putut constata ca pentru fiecare procent de 1% legat de reducerea monoxidului de carbon inhalat, unui fumator i-au crescut sansele de a renunta complet la fumat cu un 3-4%.

Ceea ce tigara electronica poate sa faca si celelalte metode alternative de administrare a nicotinei nu pot, este sa reproduca fidel experienta fumatului, fara a expune vaperul la substantele cancerigene pe care le contine tigara clasica. Tigara electronica ofera o experienta completa similara fumatului, din toate punctele de vedere, inclusiv dozajul precis de nicotina, lucru pe care plasturii si gumele cu nicotina nu il pot face.

Dr. Michael Siegel, de la Universitatea Boston, explica faptul ca unui fumator care reuseste sa diminueze consumul de tigari clasice cu 80% ii cresc sansele de a renunta complet la viciu cu pana la 320%. Siegel sustine ca o reducere a consumului de tigari clasice in procent de 80% este des intalnita la utilizatorii de tigara electronica.

Fara indoiala, tigara electronica este o alternativa mai sigura la fumat, lucru confirmat de studii si foruri medicale internationale, precum Federatia Franceza de Cardiologie sau Public Health England, organizatie guvernamentala din Marea Britanie. Medicii de familie din Anglia, societate care a imbratisat tigara electronica mai mult decat alte tari, o recomanda pe reteta compensata celor care isi exprima dorinta de a renunta la fumat sau de a-si imbunatati starea de sanatate.

Daca metodele alternative standard (plasturi, guma cu nicotina) functioneaza, atunci de ce exista atatia sceptici in ceea ce priveste eficienta tigarii electronice? Este cumva nicotina din lichidul de tigara electronica diferita de cea de din plasturii si gumele cu nicotina? Raspunsul este NU, conform analizei lui Dr. Michael Siegel.

Pe langa avantajele legate de sanatate, tigara electronica aduce multe alte beneficii, in special de natura estetica, financiara si practica. Nu vei mai mirosi urat a tutun, vei avea un zambet mai stralucitor si, pe deasupra, vei putea fuma in spatii publice, excluzand mijloacele de transport in comun si locurile de joaca pentru copii. In plus, vei putea economisi lunar sume importante de bani.

Vipercig.ro a avut intotdeauna o gama variata de tigari electronice, dorind sa satifaca orice tip de fumatori. Astfel pentru fumatorii ocazionali recomandam tigara electronica DSE901, pentru fumatorii normali modelul Ego W, pentru cei impatimiti modelul Ego W XXL. Ultimul model iVIP inglobeaza cea mai noua tehnologie, avand baterie inteligenta. El este potrivit oricarui tip de fumator.
tigara electronica elichide efecte tigara electronica